Vulkánok, gejzírek, sziklák és lávafolyamok

Lanzarote szigetén közel 300 db vulkáni kúp magasodik, hasonlóan El Hierrohoz. Felületén alig nő növény. Talaját megszilárdult láva alkotja, vulkáni homok borítja. A sólepárlók hatalmas táblái az emberi munkáról, a szeszélyes sziklaalakzatok a természet erejéről vallanak. Lanzarote egyik nagy nevezetessége a Timanfaya nemzeti park. Az 1736-os nagy vulkánkitörés által alkotott lávamezőn megborzonghatunk a kitörő gejzírektől, és a sziklaüregekben lobogó vulkáni tűztől.

Egyedülálló élmény a César Manrique által tervezett Diavolo étterem, ahol a természet még ma is aktív energiáját kihasználva lávakövön sütik az ételeket. Az éttermet, akárcsak a többi látványosságot – jobb teveháton megközelíteni. Az ő patájuk jól bírja a tűzforró homokon járást, ellentétben a cipők talpával.

Lanzarote nevezetességei

Teguise, mely sokáig a sziget fővárosa volt, egy guancs királylányról kapta a nevét, aki állítólag a hódító, Jean de Betencourt unokaöccsével élt itt. A városközpont történelmi épületei: a Palacios Pinola, a tartományi kormány székhelye, és a Nuestra Senora de Guadaloupe 15. századi eklektikus temploma. A szépen helyreállított épületek rendezett, virágos utcákat szegélyeznek. Különösen hétvégén érdemes ide látogatni, amikor folklór és kézműves bemutatókat tartanak itt. A város fölé magasodik Castillo de Santa Barbara erődje.

Haria fehér kockaházai egy pálmaliget közepén észak-afrikai oázisokat idéznek. A falu közkedvelt kirándulóhely. Főtere, az árnyas Plaza de Leon Castillo, egyik végén a Nuestro Senora de la Encarnacion templommal.

Arrecife városa, nem bír különösebb turisztikai vonzerővel. Látnivalói egy erődre és a város védőszentjeiről elnevezett templomra szorítkoznak, de vonzó a pálmafákkal beültetett tengerparti sétány is. A sziget repülőtere azonban Arrecife-től 5 km-re található.

Lanzarote legészakibb pontján található a Mirador del Rio kilátó. 497 méteres magasságból remek kilátásban gyönyörködhetünk. A távolban a szigetcsoport kisebb szigeteit látjuk.

A Jameos del Aqua vízalatti természetes üregek és barlangok rendszere, melyben földalatti éttermet és koncentrhelységet alakított ki a művész, Manrique. A barlangegyüttes és a benne található sóstó összeköttetésben áll a tengerrel, így láthatjuk benne az ár-apály változását. Mégsem erről híres, hanem egyedülálló akusztikájáról, mely különleges koncertek megtartására predesztinálja.

A Castillo de San Gabriel erőd egy kicsiny szigeten épült és egy hossú függőhídon át közelíthető meg.

Puerto del Carmen és környéke a fővárostól nyugatra igazi üdülőhely. Bájos halászkikötőkkel és hosszú, homokos strandokkal, melyek a sziklák szélvédett ölelésébe nyúlnak.