Közlekedés Gran Canarián – Busz vs Taxi

Gran Canaria nem egy nagy sziget, kicsivel több mint 1500 négyzetkilóméter. Így pár óra alatt a másik “végébe” is könnyen el lehet jutni. Idézőjelet használtam, mert egy lényegében kör alakú szigetről van szó 🙂 A buszhálózat kiváló, a part mentén több helyi járat közlekedik menetrend szerűen. Csak a sziget belsejébe lehet, hogy inkább ajánlott fakultatív program keretein belül utazni (vagy autóbérléssel).

A déli parton azonban legrosszabb esetben félóránként jár busz a városok között, és nagyon olcsó. Maspalomasból Mogánba mindössze 4€ volt a jegyünk, pedig a déli part majdnem két legmesszebb eső városkájáról van szó. A busz mellett azonban létezik több alternatíva is az utazásra: a korábban említett autóbérléssel is jól ki lehet jönni. Előnye, hogy a magad ura vagy, nem kell a menetrendet nézegetni, illetve taxit keresgélni a nagy melegben. Hátránya viszont, hogy valószínűleg drágább, mint a busz vagy a taxi, és közlekedni sem egyszerű azért a szakadékok mentén. A buszok például nem lassítanak a kanyarban, hanem “ráülnek” a dudára, és lassítson az, aki szemből jön. Végülis, így logikus 😀 Összességében viszont ha nagyon sokat szeretnél utazni a szigeten, mindenképp ajánlott autót bérelni.

A taxi a másik alternatíva, olyannyira, hogy ha hárman, vagy négyen utaztok, már legtöbbször jobban megéri, mint a busz! A taxisok pedig jó arcok, többségük beszél angolul. Valamelyik még azt is tudja hol van Budapest, és melyik ország fővárosa. Indulás előtt meg lehet őket kérdezni, hogy mennyibe fog kerülni az út a megadott úticélhoz, szóval nagyon korrektek. Ebből élnek. A taxik egyéb iránt Mercedes személygépjárművek, full extrás felszereltséggel. Szinte mindenhol ott vannak, általában zavarba ejtően sokan. Persze amikor szükség lenne rájuk, akkor sehol sincsenek 🙂

A buszos közlekedés elsőre nem volt egyértelmű számunkra- a kisebb megállók nincsenek kiírva a buszmegállókban, a menetrendben sem szerepel mind, mindent a buszsofőrtől kell megkérdezni, aki töri az angolt, és csak spanyolul beszél. Még szerencse, hogy a megállók neve minden nyelven ugyanúgy van. És ha rákérdezel, akkor tud bólogatni horizontálisan, illetve vertikálisan. Így könnyen kideríthető, hogy megáll-e a busz az adott helyen.

A zebrán mindenkit átengednek! De ezt csak zárójelben, hiszen majd úgyis tapasztaljátok. Persze ez nem ad okot az ész nélkül zebrán rohangálásra körülnézés nélkül, hiszen lehet, hogy épp egy autót bérlő túrista vezeti az autót, ami előtt át akarsz menni…

A szigeten egyéb iránt nincs vasút! Van autópálya, amivel Las Palmas is könnyen megközelíthető. A fővárosba 6-8€ busszal elutazni. A buszokat pedig nem busznak hívják, ha így kérdezed meg akár angolul (bus), nem biztos, hogy a helyiek érteni fogják. Inkább kérdezz a “guagua” kulcsszóval.

A felsorolt alternatívákon kívül még motor, vagy sima bicikli is bérelhető. (+ segway) De ezek ára hasonló az autóbérlés árakhoz, szóval én úgy gondolom nem érdemes velük kalkulálni.

Written by Gran Canaria

Related Articles

Leave a comment