Változatos városnézés, nagybevásárlás

Las Palmas a Kanári szigetek legnépesebb és legnagyobb kiterjedésű városa. Egész Spanyolországot figyelembe véve a hetedik. Igazi világváros, mely biztosan meglepi az először ideérkezőket.

Las Palmas Calle TrianaA Guiniguada folyó által egymástól elválasztott déli rész az óváros, míg a modern városközpontot északon találjuk. A Triana városrész Las Palmas kereskedelmi központja. Itt van a San Telmo kápolna, a város egyik legrégebbi temploma. A San Telmo téren áll egy érdekes modernista épület, mely egy epés megjegyzés szerint összenyomorgatott török mecsetre emlékeztet, bár azoknak nem vörös a tetejük, és kék a faluk. A kétségkívül túldíszített kioszk találkozópontnak viszont ideális. Innen indul ugyanis a város korzója, a legfőbb sétálóutca, a Calle Triana.

Van itt mindenféle üzlet, elegáns apró kis boltok és nagyáruházak. Több mint 1 km hosszan nézegethetjük a kirakatokat, és ha útközben elfáradnánk, padok és kávéházak is akadnak bőven. Fagylaltozhatunk, vagy bekaphatunk egy falatot az elmaradhatatlan gyorséttermek valamelyikében.

Ne felejtsük el, hogy Izabella királyné szabad kereskedelmi rendelete vámmentes területté nyílvánította a szigeteket. Ezen még Spanyolország EU-hoz való csatlakozása sem változtatott, így élvezhetjük az olcsó árakat, és az euróval történő fizetés kényelmét. Természetesen bankkártyánkat is mindenütt elfogadják. Bár a bankok délután már nincsenek nyitva, az automaták éjjel nappal szolgálnak készpénzzel. Sok a nyílvános telefon is, a tarifa olcsóbb az Európában szokásosnál.

A város kikötője az 1478-as városalapítástól hosszú és dicsőséges történelemmel büszkélkedhet. Fontos szerepet játszott az amerikai kereskedelemben és ezzel Gran Canaria felvirágoztatásában. Havonta több mint 1000 hajó köt itt ki.

Las Palmas lakónegyedei a tengerpartról már a hegyek közé is felnyúlnak. Bevásárló negyedeiben a világ bármely termékét megvásárolhatjuk. A február a kanári szigeteken a boldogság, a felhőtlen mulatozás, a felszabadult játék időszaka. A legnagyobb fesztiválokat, melyet a rioi karneválhoz hasonlítanak, Las Palmasban és Santa Cruz de Tenerifében tartják. A színes forgatagba szívesen csatlakoznak be a helyiek mellé az ide látogató túristák is.

Kultúra

Operaként és hangversenyteremként szolgál a kitűnő akusztikájú Pérez Galdos színház. Ez Spanyolország legrégebbi hangversenyzenekarának, a Las Palmasi Filharmónikusoknak az otthona. Az épületet 1890-ben emelték, klasszicista homlokzattal, reneszánsz és andalúz elemekkel. A színház névadója, az ismert író, a spanyol realizmus első képviselője volt.

Las Palmas Szent Anna katedrálisLas Palmas legnagyobb egyházi épülete a Szent Anna katedrális. A 3 hajós, 2 harangtornyos templom, sok társához hasonlóan, évszázadokig készült. amikor kezdték, még a gótika volt az uralkozó stílus. Mire befejezték, a klasszicista vált divattá. A főhomlokzat, a híres helyi művész Juan Perez munkája.

A katedrálissal szemben áll a városháza ugyancsak klasszicista palotája, melyet régóta márcsak reprezentációs célokra használnak. A két épület közti téren életnagyságú vadászkutya szobrok hasalnak. Valószínű, hogy a kanári név a latin canis, azaz kutya szóból ered. Így ezek a szobrok a névadókat ábrázolják.

Las Palmas és Kolombusz

Ha átkelünk az azóta kiszáradt folyó túloldalára, megtaláljuk Las Palmas igazi óvárosát. Ennek legnevezetesebb épülete a Casa de Colón, vagyis Kolombusz ház. A ház Pedro de Vegának, a sziget első spanyol kormányzójának volt a palotája, ő látta vendégül Kolombusz Kristófot. Az épület bejárata fölött még ma is ott a Vega család címere. A tulajdonképpen szimmetrikus épület érdekessége, hogy valamennyi ajtaja és ablaka különbözik egymástól. Faerkély és kis kiugró apácarács és paletta, ólomüvegmozaik és gótikus kőkeret, kovácsoltvas-rács és faragott díszek – van miben gyönyörködni.

Kolombusz Kristóf 1446-ban született Genovában. mielőtt hajóskapitány és felfedező lett, tengeri térképek rajzolásából és árusításából tartotta fenn magát. valószínűleg első tengeri útján hallott a viking Leif Ericcsonról, aki Herkules oszlopain túl egy új világot fedezett fel. Itt juthatott arra a gondolatra, hogy Indiába a legrövidebb út az Atlanti óceánon vezet, ha állandóan nyugat felé hajózik. Kolombusz ezután szponzort keresett vállalkozásához. A róla szóló könyvek és filmek, például a híres 1492, részletesen elmondják, miként nyerte meg tervének Izabella spanyol királynőt.

A 3 hajóból álló flotta Palos kikötőjéből indult és 6 nap alatt ért Las Palmasba. A Pinta komolyan megsérült, 4 hétig vesztegelt itt, míg kijavították. Kolombusz ez idő alatt a kormányzó palotájában lakott, mely későbbi útjai során is szállásául szolgált. Az épületben ma Kolombusz életét és utazásait bemutató múzeum van.

Las Palmas további nevezetességei

A hegyre felkúszó színes kockaházak a görög szigetek építészetét idézik. Szinte meseszerűen szép a pálmafák sorfala mögött álló barokk palota, mely a helyi irodalmi társaság székháza. Valaha ez egy színház épülete volt, mely a Pérez Galdos színház megnyitása után kapott új funkciót.

A Szent Ferenc erőd a fiatalabb, de nagyobb las palmasi erőd. Arra az esetre épült, ha a támadók túljutnának a tengerparti De la Lúz erődön. Az 1599-es holland támadás alkalmával volt is erre példa.

A Doramas tér közepén áll a Hotel Santa Catalina, a város legelegánsabb szállodája, melyben Casino is működik. A közeli parkban építették fel az ún. kanári falut. Ez Nestor de la Torre tervei szerint skanzenszerűen egy épületcsoporton belül van hivatva bemutatni mindazt, ami a Kanári szigetek építészetében szép, vagy érdekes. Így aztán van itt néhány szépen faragott faerkély, tornyos bástya, díszes kovácsoltvas-rács és faragott kőkeret. Mindez egy kövezett, pálmákkal beültetett teret vesz közre, mely egyúttal az itt működő étterem terasza is. A tér túlsó végén Nestor de la Torre egykori házában berendezett múzeum bemutatja a kanári falu tervváltozatait, és azt, hogy milyennek álmodta az ideális Gran Canariát a művész, akit korai halála akadályozott meg álmai valóra váltásában.

Las Palmas strandja, a Las Canteras

Las Palmas CanterasA Canteras strand két okból is szerencsés fekvésű. Egyrészt olyan központi helyen van, hogy ha a közlekedési dugók nem szólnak közbe, a város bármely pontjáról néhány perc alatt elérhető. Másrészt, egy a partról 200 méterre húzódó természetes sziklagát megvédi az erős hullámveréstől. A 3,5km-es strand elég nagy ahhoz, hogy sohasem legyen zsúfolt. Egyszer érdemes a Las Canterason is belelógatni a lábunkat az óceánba, azonban itt a víz sokkal hűvösebb, mint a maspalomasi öbölben, a hideg tengeráramlásoknak köszönhetően.

Összességében az a tapasztalatunk, hogy egy Hop on, Hop off busz segítségével Las Palmas városának nevezetességei egy-két nap alatt is könnyen bejárhatóak annak, aki városnézésre, vásárlásra vágyik, valamint műemlékeket, múzeumokat és más építészeti csodákat szeretne bejárni.  Szállás, szórakozás és strandolás miatt azonban a déli part valamelyik üdülőtelepülését érdemes választani.