Gran Canaria turisztikai központja

A nemzetközi repülőtér a főváros és Maspalomas között van, így az érkező vendégek hamar eljuthatnak a szállásukra. Autópályán a reptéri transzferbusz kb. háromnegyed óra alatt ér Maspalomasra a teldei reptérről. A város üzletsorain boltok és vendéglátóhelyek széles skálája vár a turistákra. A legtöbb szórakozási és sportlehetőség is ide összpontosul.

Maspalomas elhelyezkedése különösen előnyös a tengervíz hőmérsékletét tekintve is: a maspalomasi öbölbe nem érnek el a hideg tengeráramlatok sem teljesen, így a víz itt mindig melegebb Gran Canaria és a Kanári szigetek többi tengerpartjához képest.

A városban minden van, ami egy utazó számára fontos lehet: wellness, homokos tengerpart, bolhapiac és vásár, hatalmas plázák, változatos szórakozóhelyek, golf-, és más sportpályák, vidámpark, aquapark, játéktermek és kaszinók, állatkert és még egy kis sivatag is.

Maspalomas La Charca

Maspalomas dűnéi

Maspalomas 50 évvel ezelőtt még egy homoksivatagban megbúvó kis oázis volt. Ma a világ egyik legkedveltebb üdülőhelye. Szerencsére homokdűnéit még idejében természetvédelmi övezetté nyílvánították, így az építkezések csak a sivatag szélén változtatták meg a vidék arculatát. A nyugati lagúnától a keleti Playa del Inglésig húzódó, 6 kilóméteres partszakaszból 3,5 km igazi sivatag. Homokja valószínűleg a szelek szárnyán érkezett Afrikából, és évszázadok alatt halmozódott fel. Itt még a strand területén sem szabad semmilyen állandó épületet emelni.

A 3, 5 méter magas, szél által bordázott homokdűnék között magányosnak és jelentéktelennek tűnnek a sétáló emberek. A napimádók sokszor a dűnék közt keresnek maguknak különálló helyeket. Ne lepődjünk meg: itt általános a monokinizés. A dűnék más képet mutatnak reggel, a déli nap meredek sugarai alatt, és a naplemente fényében. Nem csoda, hogy az emberek szeretnek itt sétálni, fényképezni, napozni, vagy csak heverészni a homokban. A naplementéket érdemes a magasabb dűnék tetején csodálni. Nagyon szép és vicces fotósorozatokat lehet készíteni a homokban feküdve/fetrengve.

A víz is meglepetésekkel vár minket. Sokkal hűvösebb, mint gondolnánk, ezért gyakran sokkal többen vannak a parton, mint a vízben. (De még mindig itt a legmelegebb az egész szigeten!) Playa del Inglés felé sétálva találkozhatunk vidám, jókedvű nudista családokkal és baráti társaságokkal is. A parttól eltávolodva a dűnék közt a szél által létrehozott és állandóan mozgatott homokformák tárházában gyönyörködhetünk.

Tevegelés

Maspalomas dűnék tevegelésFelnőtteknek 12€ a jegy, gyerekeknek a fele. Nem volt könnyű megtalálni honnan indul a karaván, de kértünk útbaigazítást. Maspalomast egy kiszáradt csatorna szeli ketté, mely mentén az óceán felől haladva már könnyen meg fogjátok találni. A tevegelés egy fél órás utat takar a dűnék közt. Nagyon izgalmas volt, élveztük, bőven megért ennyi pénzt. A tevék békések, viccesek. Találkoztunk honfitársainkkal is, a mi karavánunk ilyen magyaros karaván volt. 🙂 Nem a tevék hátán kell megülni, hanem a tevékre két oldalt fel van rögzítve egy-egy ülőke és abban foglalhattunk helyet. Jótanács: ne a legszebb ruhádban menj tevegelni!

A szigeten itt a legmelegebb a víz, mivel az észak felől érkező hideg tengeráramlás a déli part kis öblét elkerüli, így akár 4-5 fokkal is melegebb lehet, mint Las Palmas strandjain. Vigyázni kell, hogy ne a kavicsos résznél menjetek bele a vízbe, mert nagyon sok a tengeri sün. Playa del Inglés felé indulva van egy nagyon jó partszakasz, ahol a hullámok is nagyobbak voltak, és lépéseinket sem kellett óvatosan megtenni a vízben, mert puha, homokos volt a talaj, nem bökős kavicsos.

maspalomas el faro

El Faro Maspalomas

…azaz a világítótorony. Szálláshelyünk, a Lopesan Costa Meloneras Hotel sétányának végén található, így nem kellett sokat gyalogolnunk, hogy meglátogassuk. Minden egyes este elmentünk mellette, gyönyörű látvány. A toronyra felmenni sajnos nem lehetett, pedig biztos szép a tetejéről a panoráma. A világítótorony Maspalomas legtöbb pontjáról látható, ezért nagyon jó tájékozódási alapnak. Az ‘El Faro’ elnevezésű buszmegálló több járat végállomása, párszáz méterre található a világítótoronytól.