Ez nem az a Puerto Rico!

Nem összekeverendő a gran canariai kisváros, a Nagy-Antillák szigetvilágának egyik tagjával, Puerto Ricoval. Az utóbbi egy kis állam, mely 4 milliós lakosságot számlál és például saját labdarúgó válogatottal is rendelkezik. A “mi Puerto Ricónk” pedig egy üdülőfalu Gran Canaria déli partján, Maspalomastól nem messze.

Üdülőparadicsom

Puerto Rico KikötőPuerto Rico védett öble a spanyol vitorlásválogatott edzőtábora, kezdő és haladó szörfösök és vitorlázók otthona. Igazi vizisport, horgász-, és búvárközpont ez, nagy jachtkikötővel és 400 méteres, mesterségesen feltöltött homokstranddal. Aki magányos, kis sziklaöblökre vágyik, annak bizony jónéhány km-t kell megtennie, mert ez nem lesz a kedvence.
A korábban kopár, meredek sziklafalak szinte már ki sem látszanak a hegyekre felfutó teraszos szállodák és apartmanok alól. A házak 4-5 sorban tömörülnek a víz és a sziklák között. mint a szigeten máshol is, úgy itt is hihetetlen méreteket ölt az építkezési láz. A turizmus által megteremtett jólét önmagát gerjesztő spirálját láthatjuk itt. Restaurálják a régi épületeket, parkosítanak, utakat építenek, és ez még több túristát vonz, akik még több pénzt hoznak, és így tovább…

Taurito völgyében épített strandot mindenki igénybe veheti belépődíj ellenében, de természetesen főként a környező 4 szálloda vendégei járnak ide. Az élménypark több szolgáltatást nyújt, mint a hotelek medencéje: különböző csúszdák is találhatók itt, akinek esetleg a hullámok nem nyújtanak elég kalandot.

A vízi sportok szerelmeseinek fővárosa

Puerto Rico az a hely, ahol mindenféle vízi sportot, tevékenységet ki tudsz próbálni. A szörfözés és a jetskizés mellett kipróbálhatod magad egy motorcsónak mögé kötve, lécekkel a lábadon, vagy felülhetsz egy “banán” elnevezésű gumicsónakra is. Evezhetsz kajakkal, búvárkodhatsz pipával stb. A legtöbb szállodában – a helyiekben biztosan – adnak szórólapot, melyeken a vizes cégek ajánlatai megtalálhatóak.

A banánra kb. 15€ felülni, a jetskizés 10 perce pedig kb 50 euróba kerül. Itt halkan jegyzem csak meg, hogy a kevésbé frekventált partokon lehet hogy 30-40€-ból is meg lehet úszni ezt a kis kalandot. Az biztos, hogy Puerto Rico partján széles vízijármű-választékkal fogtok találkozni.

Playa Amadores

Puerto Ricot éppen elhagyva, továbbhaladva Puerto de Mogán felé találhatjuk egész Gran Canaria talán legszebb strandját, az Amadorest. Lényegében még Puerto Ricohoz tartozik, annak amolyan külvárosi részén fekszik. Hasonló látványt nyújt, mint a puerto ricoi part, vagy mint Anfi Beach, de a felsoroltaknál nagyobb területű. A mesterségesen feltöltött homokos partszakaszon egy kisebb vízividámpark is működik, ahol lehet hatalmas gumibólyára mászkálni, és leugrani róla.

A strandon van bababarát rész is, bár a víz mindenütt elég gyorsan mélyül, nem olyan, mint a Balaton déli partján. A kiépített “gát” csak az erősebb hullámoktól véd, kisebb hullámzás itt is megfigyelhető, érdemes a víztől kicsit távolabb lepakolni a törölközőket és személyes dolgainkat, mert egyik pillanatról a másikra változik a hullámok erőssége, így könnyen elázhatnak.

amadores strand amadores beach strand